Recensie: recensiekoning.nl

recensiekoning.nl, recensie, 1 april,

Wel 1 april, geen grap

1 april 2011
categorie
internet, vrije tijd
auteur
René

 

Wat recensiekoning.nl
Wie 10e, Olaf, Joost, Gustav, Ruben en die andere
Waarom omdat ze het verdienen (als geen ander, zou Marco Borsato zeggen)

Wie de hele dag in de slagerij heeft gewerkt, vraag je niet om ‘s avonds een lekker biefstukje voor je te bakken. Dat is althans de gangbare opvatting in Nederland. Wanneer iemand je vertelt dat hij cabaretier is, ga je niet meteen vragen om ‘iets leuks’ te doen. Je denkt het wel, bent ineens extra alert op elk woord dat je met de cabaretier in kwestie wisselt en als de dood een woordgrap te missen, maar dat hardop zeggen is iets anders. Vanuit deze optiek zou het ook raar zijn, om het woord pedant niet te gebruiken, om van de heren en dame van recensiekoning.nl te verwachten dat ze zichzelf eens zouden recenseren. On the other hand, and I quote: “Wij recenseren alles.” Dus waarom niet het eigen fabrikaat?

Om aan eventuele speculaties over (valse) bescheidenheid direct een einde te maken, doe ik hierbij vast een nobele poging.

1. De voorkant
Wie de url recensiekoning.nl intikt in zijn internetadresbalk valt meteen met de deur in het spreekwoordelijke huis, en zijn neus in de dito boter. De laatst verschenen recensie staat, op een behangetje waar menig kinderkamer jaloers op zou zijn, pontificaal in beeld. De meest recente recensies (een zinsnede die het als tongbreker moeiteloos wint van ‘de kat krabt de krullen van de trap’, maar dat terzijde) staan keurig linksboven gerangschikt, voorzien van een toepasselijke afbeelding. Recensies zoeken kan door een term in te vullen in het zoekvenster bovenin, of door naar beneden te scrollen en in het archief te zoeken op maand of onderwerp. Onderaan de site staat, zoals het hoort, een disclaimer die op serieuze doch humorvolle wijze aangeeft dat alles op de site weliswaar subjectief maar tegelijkertijd eerlijk is. En dat je de redactieleden kunt paaien door je halfgare product op te sturen of je listige dienstverlening onder de aandacht te brengen, maar dat je daar ook enorme spijt van kunt krijgen. Of niet, Desigual? Enig minpuntje aan de voorkant is dat je niet kunt zoeken op auteur, waardoor je als mogelijke fan van 10e naarstig alle recensies moet aanklikken om haar volgende epistel te kunnen lezen. Derhalve 4 sterren voor de voorkant.

2. De inhoud
Dan over naar waar het echt om gaat. De ‘informatieve website met licht-satirische ondertoon’ recensiekoning.nl bestaat vanaf 25 juni 2010. Sinds die datum zijn er 361 recensies verschenen (als mijn handmatige telkunsten en ingevoerde Excel-formule hun werk goed hebben gedaan), over zeer uiteenlopende zaken. Van een repeterende mening over uitzendingen van ‘Wie is… de mol?’ tot unieke recensies over een ontvangen factuur van de Kamer van Koophandel of mensen die een gezamenlijk e-mailaccount nemen. De meeste recensies gaan over voor de hand liggende onderwerpen als tv & film (55), televisie (53), internet (49) en eten & drinken (39). Daarnaast is er een grote hoeveelheid recensies te vinden over de standplaats van de redactieleden: Amsterdam (40). Andere aspecten van het leven (dat zelf op 35 recensies kan rekenen), krijgen minder aandacht: werken (1), poëzie (2) en filosofie (3). Zo bezien ligt een overname door de Telegraaf Media Groep op de loer. Gelukkig bevat de strekking van de recensies geen rechtse ondertoon. Evenmin een linkse trouwens. Politiek gezien zou Rita Verdonk haar vingers aflikken bij de recht-door-zee aanpak van recensiekoning.nl. Grappig, to the point, vlot geschreven en niet gespeend van enige zelfspot (voordat je gaat googelen, dat wil zeggen dat de auteurs er geen enkele moeite mee hebben zichzelf af en toe ook de hak te nemen. Google nu maar ‘op de hak nemen’). Voor de kwantiteit (bijna 40 stuks per maand) en de kwaliteit van de recensies dus 5 hele dikke sterren. Met het verzoek om van de onderwerpkeuze vanaf nu meer een linkse hobby te maken.

3. De achterkant
Natuurlijk heeft elke website naast een voorkant ook altijd een achterkant. Heb ik me tenminste laten vertellen, door een diep in de ICT-materie ingevoerde collega. Recensiekoning.nl maakt gebruik van WordPress, een gratis blogging systeem, dat gemaakt wordt met programmeertaal PHP. De zoekfunctionaliteiten zijn standaard functies van WordPress, waarmee je kunt zoeken op volledige woorden of delen daarvan, maar wel altijd correct moet zijn in je spelling. Of gewoon goed moet typen. Om even de diepte in te gaan: qua Search Engine Optimisation (SEO) kan de site nog sterk verbeterd worden. Er zijn ongeveer 10.000 inkomende links (heel behoorlijk), maar die kunnen ook van steeds dezelfde website(s) komen. Door de code en de interne links op de site te verbeteren zou recensiekoning.nl nog veel beter gevonden kunnen worden. Daarnaast hebben de mensen van recensiekoning een poging gedaan ‘iets’ met social media te doen. Dat heeft geresulteerd in 76 vrienden op Hyves, 847 likers op Facebook en 3230 volgers op Twitter. Gezien de doelgroep van de site een logische verdeling, maar het mag nog wel wat tweepuntnulliger. Al met al 3 sterren voor het achterkantje, jonguh. En vooruit, een halve ster extra voor de vermelding ‘De Recensiekoning wordt gedrukt op 100% gerecyclede MB’s’.

(Te) lang verhaal kort: 4 sterren voor de 6 sterren van recensiekoning.nl. Ik vind het jammer dat ik zo streng moet zijn, maar als iemand het begrijpt…

Spread the words

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Humor, Inspiratie, Media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.