Onderstaand opiniestuk is geplaatst in de Volkskrant en op vk.nl/opinie.
Bijna 55 procent van de Nederlanders vindt dat rokers en mensen die veel alcohol drinken meer zorgpremie zouden moeten betalen. Aldus een peiling van het CBS, die op maandag 26 september naar buiten kwam. Het bericht deed me denken aan een verhaal van mijn fysiotherapeut, die ik onlangs bezocht voor een sportblessure.
Een paar weken terug was een moeder met haar dochter langsgekomen, omdat dochterlief steeds vaker last van haar knieën had. Het meisje was 10 jaar oud, ongeveer 1.50 meter, en woog 70 kilo. Op de opmerking van de fysiotherapeut dat het meisje wel iets te zwaar was voor haar leeftijd, ontstak de moeder in woede. Ze kwam overduidelijk niet voor een diagnose, maar voor een oplossing van het probleem. Omdat mijn fysio weliswaar net als de moeder 1.70 meter was maar niet net als de moeder 120 kilo woog, besloot hij de discussie maar te stoppen en zich te richten op een passende behandeling. Het meisje kreeg een schema mee met oefeningen en moest regelmatig naar de sportschool om in beweging te komen.
Toen het meisje de week daarop zonder moeder de fysio bezocht en hij durfde te vragen of ze wel gezond at, vertelde ze dat ze dagelijks een Mars en een zakje chips mee naar school kreeg. Tot eigen verdriet, want ze zou liever net als haar klasgenootjes gewoon brood meekrijgen. Met trots in haar ogen vertelde ze dat ze haar Mars een keer had weten te ruilen tegen een bruine boterham met kaas.
In Nederland hebben we een progressief belastingstelsel. Wie meer geld binnenkrijgt, draagt meer geld af. De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Binnenkort wordt ook de kilometerheffing geïntroduceerd. Wie meer autorijdt, betaalt dan meer dan iemand die minder rijdt. Daar kun je van vinden wat je wilt, eerlijk is het wel: de vervuiler betaalt. Waarom blijft flexibiliteit in het bekostigen van zorgverlening dan zo’n taboe?
Waarom betaal ik – een gezonde jongeman die de verleiding van sigaretten heeft weten te weerstaan en mijn drang naar bier en patat compenseer met een wekelijkse gang naar de sportschool – 1300 euro per jaar aan zorgpremie, en mijn buurman – die zijn eigen gereedschap al jaren niet meer kan zien, zijn ene shaggie in zijn mondhoek heeft terwijl hij de volgende draait en alleen zondagavond om 19 uur aandacht voor sport heeft – hetzelfde bedrag? Zouden mensen met een ongezonde leefstijl, die aantoonbaar vaker een beroep op de zorg (zullen) doen, niet extra moeten betalen? De enige flexibiliteit die momenteel in de kosten voor de zorg aanwezig is, is gebaseerd op inkomen – niet op (waarschijnlijk) gebruik. Met andere woorden: ben ik een egoïst als ik me afvraag waarom ik met mijn zorgpremie niet alleen mijn bezoek aan de fysiotherapeut betaal, maar ook meebetaal aan het bezoek van zielige tienjarige meisjes met overgewicht?
Dag Mr Van de Kroon,
Ik denk dat we niet moeten vergeten dat de keuze voor gezond eten die voor vele hoger opgeleide mensen als vanzelfsprekend geld, voor mensen met een lage opleiding uit een gezin of familie die er niet aan gewend zijn om gezond te eten helemaal niet vanzelfsprekend is
het probleem zit er met name in de volgende dingen,
ten eerste, gezond eten is duurder als ongezond eten, koekjes, zoete dingen, vette dingen, processed food is goedkoop en valt vaak in de smaak, en er word veel reclame voor gemaakt, want het is winstgevend.
gezond eten, veel verse groenten en fruit is veel duurder dan snacken, een zak Chips of een doos koekjes, en er word veel minder reclame voor gemaakt.
er is dus een probleem aan de onderkant van de samenleving waar de mensen het zich niet of nauwelijks kunnen veroorloven om gezond te eten, en waar de kennis niet aanwezig is, je eetpatroon veranderen doe je maar zo even niet, en wat gezonde voeding is en wat niet is een raadsel voor vele mensen, duidelijke informatie is zeer moeilijk te vinden en allerlei modieuze dieeten die achteraf weer ongezond blijken te zijn komen veel voor.
Dit probleem kan op meerdere manieren aangepakt worden, ik denk dat we zeer ongezond voedsel dat barst van de suiker en allerlei soorten vet belast moet gaan worden zodat de prijs van gezond voedsel omlaag kan, ik zou tax free groenten en fruit willen zien.
Daarnaast is meer sociale cohesie belangrijk meer buurt initiatieven leren koken, misschien vegetarisch? misschien Aziatisch/Arabisch, whatever, meer kennis, en meer keuze voor mensen die dat nu niet in zien.
alleen mensen meer laten betalen voor een ongezonde lifestyle betekend dat ze met die hogere kosten al helemaal geen gezond eten meer kunnen kopen, en dat kan niet de bedoeling zijn!
ik hoop dat je hier wat in ziet.
Groeten
Arjen Helder